2 specialismen in 1 afspraak

Mevrouw Sidler heeft sinds een half jaar flink last van etalagebenen. Dat is een vernauwing van de vaten in de benen. De huisarts verwees haar naar het Vaatexpertisecentrum van Heelkunde in het HagaZiekenhuis. Daar ziet ze in dezelfde afspraak niet alleen de nurse practitioner en vaatchirurg, maar meteen ook de internist.

“Veel klachten van patiënten zoals mevrouw Sidler komen door een hoge bloeddruk, diabetes mellitus, een verhoogd cholesterol, overgewicht of roken”, zegt Ingrid Hulst, nurse practitioner op de afdeling Heelkunde. Het Vaatexpertisecentrum heeft daarom een spreekuur waarin de Vaatchirurgie en Interne Geneeskunde samenwerken voor patiënten die voor het eerst langskomen met vaatklachten in de benen.

Direct meekijken

Ingrid doet het spreekuur samen met vaatchirurg Jan Wever. “Het is belangrijk om de oorzaak te vinden. Een groot deel kunnen wij zelf, maar als het gaat om behandelen van hypertensie, hypercholesterolemie of diabetes kunnen we tijdens het spreekuur de internist vragen om direct mee te kijken en eventueel een behandeling in te zetten.”

Internist Ronne Mairuhu is tijdens het spreekuur oproepbaar als de vaatchirurg of nurse practitioner zijn specifieke kennis nodig hebben. Ronne: “Het spreekuur staat gepland op een tijdstip dat ik telefonische consulten afhandel. Soms is een advies aan de nurse practitioner of vaatchirurg voldoende. Andere keren ga ik met de patiënt in gesprek en start ik een nieuwe behandeling. Veel patiënten kunnen met het advies dat ze in het spreekuur krijgen weer verder door hun huisarts worden behandeld. Dan vragen wij de huisarts om een bepaalde behandeling op te pakken.”

Op de vraag of het ziekenhuis geen inkomsten mist als de patiënt niet op het spreekuur van de internist hoeft te komen, zegt Ronne: “Het is eerder een voordeel dat de wachtlijst voor patiënten niet verder oploopt. De vraag naar medisch specialistische zorg neemt niet af. Voor hart- en vaataandoeningen neemt de vraag nu al en de komende jaren zelfs met 10 procent toe.”

Second opinion

Mevrouw Sidler is heel tevreden met haar afspraak in het HagaZiekenhuis. “Ik vond het geweldig dat de specialisten vanuit de Vaatchirurgie als vanuit de Interne geneeskunde direct naar mijn klachten keken. Ik had het gevoel dat ik een second opinion kreeg. Ze waren zo zorgvuldig. Dat vond ik erg fijn en vertrouwd. Ik zou iedereen zeker aanraden naar het HagaZiekenhuis te gaan.”

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp