Antibiotica thuis bespaart 1000 opnamedagen

Antibiotica thuis via infuus bespaart 1000 opnamedagen

We besparen 1000 opnamedagen per jaar doordat patiënten thuis of in het verpleeghuis via een infuus zelf hun antibiotica toedienen. Ook voor de patiënt is dit prettiger.

In 2019 zijn 114 patiënten vanuit het HagaZiekenhuis ontslagen terwijl ze nog een behandeling met intraveneuze antibiotica kregen. Van deze patiënten konden 96 patiënten thuis hun behandeling met antibiotica voortzetten. De andere 18 patiënten gingen naar een verpleeghuis.

Prettiger voor patiënt

Dat is goed nieuws voor de patiënten én voor het ziekenhuis. Voor de patiënt is het meestal prettiger in de eigen omgeving of het verpleeghuis de behandeling af te maken met hulp van gespecialiseerde (thuis)zorg. Voor het ziekenhuis scheelt dit gemiddeld 10 opnamedagen per patiënt. Dat zijn ongeveer 1000 opnamedagen per jaar.

Het transferpunt van het ziekenhuis regelt de administratieve en praktische overdracht naar de thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen. Het ontslagteam van de apotheek van het ziekenhuis organiseert en levert de infusen met antibiotica, toebehoren en reguliere ontslagmedicatie.

Bij bovenstaande cijfers is geen rekening gehouden met CF-patiënten.

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp