“We willen dat huisartsen en medisch specialisten nog veel meer met Teleconsultatie gaan werken in 2020.”
Maarten van Aken, internist
Steeds meer patiënten in de regio Haaglanden kunnen bij hun huisarts blijven. Waar zij vroeger werden verwezen naar het HagaZiekenhuis, daar krijgen ze nu zorg dicht bij huis. Internist-endocrinoloog Maarten van Aken vertelt hoe dit kan.
“Veel mensen hebben suikerziekte, oftewel diabetes. Soms twijfelt de huisarts over de medicatie van een patiënt. Hoe komen we tot optimale regulatie van de ziekte? Op zo’n moment kan de huisarts mij schriftelijk raadplegen, want als internist-endocrinoloog ben ik gespecialiseerd in diabetes. Ik ontvang informatie over de patiënt en adviseer de huisarts daarna ook weer schriftelijk over de meest geschikte medicatie. Dit is ideaal voor de patiënt. Die krijgt nog steeds de beste zorg, maar het is niet nodig daarvoor het ziekenhuis te bezoeken. Dit betekent ook dat de patiënt zijn eigen risico voor de basisverzekering niet hoeft aan te spreken.”
Aan het woord is Maarten van Aken. Hij vertelt dat collega’s uit elf andere medisch specialismen ook huisartsen raad geven op afstand. Teleconsultatie heet dit. Van Aken: “We willen dat huisartsen en medisch specialisten nog veel meer op deze manier gaan werken in 2020.”
Foto verdacht plekje
Hij vervolgt: “Heeft een huisarts een vraag? Dan stuurt hij of zij die via het digitale platform ZorgDomein naar de specialist. Heel handig, want de specialist kan naar de binnengekomen vragen kijken wanneer daar tijd voor is. Een telefoontje komt niet altijd gelegen. Binnen twee dagen krijgt de huisarts een reactie. Soms adviseert de specialist ook op basis van een foto. Stel, de huisarts is niet zeker over een plekje op de huid van iemand op zijn spreekuur. Dan maakt de huisarts een foto en stuurt die ter beoordeling naar een dermatoloog.”
Onderzoek in ziekenhuis
Soms is het toch nodig dat een patiënt naar het HagaZiekenhuis gaat. Hier is bijvoorbeeld diagnostische apparatuur beschikbaar die de huisarts niet heeft. Een nieuwtje in 2020 is dat sommige patiënten in zo’n situatie toch in zorg blijven bij hun huisarts.
Van Aken: “Stel, de huisarts hoort een ruisje op het hart. Dan wordt voor de patiënt een echo aangevraagd in het HagaZiekenhuis. De cardioloog bekijkt daarna de echo en meldt via een teleconsult aan de huisarts wat er aan de hand is. Kan de huisarts de zorg zelf af? Dan hoeft de patiënt niet opnieuw naar het ziekenhuis. Vroeger zou de patiënt sowieso bij de cardioloog zijn langsgegaan om de echo te bespreken.”
Nog meer samenwerken
Deze stap op het gebied van diagnostiek wordt gezet op verzoek van huisartsen. Van Aken: “Sinds dit jaar is er een accountteam huisartsen. Daarin zijn ons ziekenhuis en de drie huisartsenorganisaties uit de regio vertegenwoordigd. We bespreken onder andere hoe we nog meer en beter kunnen samenwerken. Tijdens zo’n overleg vertelden huisartsen dat ze graag een kort onderzoek-uitstapje naar het ziekenhuis wilden inbouwen in hun zorg voor patiënten.”