Draadloze druksensor voorkomt klachten en opname hartfalenpatiënt

Cardioloog Jan Willem Borleffs laat de druksensor zien

Een kleine druksensor in de longslagader, de CardioMEMS, moet voor hartfalenpatiënten opname in het ziekenhuis voorkomen. De sensor meet dagelijks de druk in de ader. Als deze verhoogd is, kunnen medicijnen klachten voorkomen. Er is dan geen opname in het ziekenhuis nodig. Dat is beter voor de patiënt, het vergroot de kwaliteit van leven en het is goedkoper. Het HagaZiekenhuis voert deze nieuwe technologie sinds kort uit.

Cardioloog Jan Willem Borleffs legt uit: “Bij patiënten met ernstig hartfalen werkt de pompfunctie van het hart niet goed. Dit leidt tot kortademigheid, vasthouden van vocht en vaak tot opname in het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat voordat deze klachten zich voordoen, de druk in de longslagader al oploopt. Dat is het eerste teken dat het hart het bloed niet meer goed kan rondpompen. Als we dan direct een behandeling met medicijnen starten, voorkomen we dat klachten ontstaan.”

Dagelijkse meting

Een druksensor meet de druk in de longslagader. Het inbrengen van deze sensor gebeurt ‘minimaal invasief’ via de liesslagader. Dat is een relatief kleine ingreep met weinig schade aan het lichaam. De sensor heeft geen batterijen nodig en gaat het hele leven mee. De patiënt voert dagelijks de meting uit door thuis op een kussen met meetapparatuur te gaan liggen. Een signaaltje maakt duidelijk dat de meting is gelukt en de uitkomst wordt direct naar het ziekenhuis gestuurd. Een oplopende longdruk is direct meetbaar.

Dr. Borleffs: “Voor de metingen hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis te komen. Wij krijgen de gegevens automatisch in het Hartcentrum via een beveiligd elektronisch systeem. Zodra we afwijkingen constateren, bellen wij de patiënt en starten we met medicatie. De patiënt voelt zich er veiliger bij, omdat hij op afstand in de gaten wordt gehouden.”

Twintig Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het HagaZiekenhuis, voeren deze nieuwe proactieve benadering in studieverband uit.

Dankzij een kleine druksensor in de longslagader kunnen hartfalenpatiënten, nog vóórdat zij klachten krijgen, behandeld worden. Daardoor zijn er minder opnames nodig.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp