Minder amputaties door nieuwe behandeling vaatvernauwingen

Belangrijk nieuws voor patiënten met vaatvernauwingen in de benen. Een nieuwe behandelmethode blijkt succesvoller dan de huidige standaarddotterbehandeling. De methode is een initiatief van de afdeling Radiologie van het HagaZiekenhuis, in nauwe samenwerking met Vaatchirurgie.

Wanneer vernauwingen in de slagaderen van het onderbeen heel ernstig worden, kan ‘kritieke ischemie’ (zuurstoftekort) ontstaan. De bloedtoevoer kan dan zo tekort schieten, dat soms zelfs een amputatie van het been noodzakelijk is. De nieuwe behandeling is het inbrengen van een stent met medicatie in het vernauwde vat. Hierdoor hebben patiënten een betere overleving en ondergaan ze minder amputaties.

Hans van Overhagen en Marlon Spreen (r) hebben nieuws voor patiënten met vaatvernauwingen in de benen.

De nieuwe behandelmethode vergroot de kwaliteit van leven van patiënten met vaatvernauwingen in de benen. Radioloog en onderzoeker Marlon Spreen: “Mensen met kritieke ischemie hebben ernstige vaatvernauwingen. Daardoor hebben ze altijd pijn of wonden die niet of nauwelijks genezen. Dit komt omdat er moeilijk bloed naar de wond kan stromen. Bloed met zuurstof en voedingsstoffen voor wondherstel is echter heel belangrijk. Zonder wondherstel is uiteindelijk amputeren van het (onder)been soms noodzakelijk.”

Nieuwe methode succesvol

Een nu veelgebruikte methode om de vernauwing van slagaders te behandelen is dotteren. Deze behandeling bestaat uit het inbrengen van een klein ballonnetje vanuit de lies in de slagader. Hierdoor opent het het vernauwde bloedvat. Nadeel van deze techniek is het optreden van nieuwe vernauwingen door littekenvorming. Tot nu toe was er echter geen alternatief.

Marlon Spreen onderzocht en vond een betere behandelmethode: breng een stent (buisje) in het vernauwde vat dat met het medicijn Paclitaxel gecoat/bekleed is. De stent geeft het medicijn langzaam vrij, wat littekenvorming remt en waardoor het vat langer openblijft. Het resultaat in vergelijking met dotteren: meer slagaders die open bleven en minder amputaties bij een betere overleving; tot zelfs vijf jaar na de behandeling.

Innovatief  

Het onderzoek is extra bijzonder, omdat het geïnitieerd en gecoördineerd is vanuit het HagaZiekenhuis. Dus niet – zoals gebruikelijk bij dit soort onderzoeken – vanuit een academisch ziekenhuis. Jasper Martens, nu werkzaam als interventieradioloog in Rijnstate in Arnhem, heeft in het HagaZiekenhuis de studie opgezet. Na het afronden van zijn opleiding tot radioloog, nam Marlon Spreen het stokje over. Zij stonden onder supervisie van interventieradioloog Hans van Overhagen. Allen werkten nauw samen met collega’s van de vaatchirugie van HagaZiekenhuis en collega’s van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Zo’n onderzoek past goed bij ons, als grootste hart- en vaatcentrum in de regio”, verklaart Hans van Overhagen. 

Promotie

Het onderzoek naar de nieuwe methode startte al in 2007. Marlon Spreen is gepromoveerd op grond van de resultaten van het onderzoek. Zij was er niet vanaf het eerste moment bij, maar toen ze in Haga kwam werken en over dit onderzoek hoorde wilde ze direct meedoen. “Dat de studie hier liep is vrij uniek voor een niet-academisch ziekenhuis. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wetenschappelijk onderzoek. Het is nu onderdeel van mijn promotie.”

Belangstelling uit het buitenland

Van Overhagen en Spreen zijn erg trots op het resultaat, dat ook werd gepubliceerd in het gezaghebbende medische vaktijdschrift Circulation – Cardiovascular Interventions. Maar ze benadrukken dat het succes te danken is aan de samenwerking met veel collega’s, zowel intern als met andere ziekenhuizen.

Ondertussen is er al veel belangstelling voor het onderzoek. “We hebben op congressen in Lissabon, Barcelona, Wenen, Londen en Chicago de resultaten gepresenteerd,” vertelt Marlon Spreen. Hans van Overhagen heeft vanwege het onderzoek en de resultaten een belangrijke Europese prijs voor de meest inventieve vaatbehandelaar in ontvangst mogen nemen.

Goed voorbeeld volgens VGZ

Zorgverzekeraar VGZ is zeer positief over de nieuwe behandelmethode. De verzekeraar deed samen met Haga ook onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de methode. Conclusie: de behandeling is kosteneffectief en volgens VGZ een goed voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Een wetenschappelijk artikel over de kosteneffectiviteit van de methode verscheen in december 2019 in het wetenschappelijk tijdschrift CardioVascular and Interventional Radiology.

Update januari 2021

De afdeling Interventieradiologie heeft een STZ-erkenning gekregen voor haar behandeling van kritische ischemie (vorm van vaatvernauwing waarbij voet of onderbeen bedreigd wordt). De erkenning ondersteunt de behandelmethode met drug eluting (medicijnomhulde) stents.

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp