VGZ positief over behandelmethode kritieke ischemie

Radioloog Hans van Overhagen (links) en VGZ innovatiemanager Nils van Erpen.

“Erg aansprekend en een mooi voorbeeld van zinnige en innovatieve zorg.” Zorgverzekeraar VGZ is zeer positief over een door het HagaZiekenhuis bedachte behandelmethode bij kritieke ischemie (zuurstoftekort in de benen). De verzekeraar deed samen met Haga ook onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de methode. Conclusie: de behandeling is kosteneffectief en volgens VGZ een goed voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

“Bij kritieke ischemie zijn de bloedvaten in de benen vernauwd”, legt interventieradioloog dokter Hans van Overhagen uit. “Door de vernauwing stroomt het bloed niet goed door de benen. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. Dit kan zo erg zijn, dat een been moet worden afgezet. Om dat te voorkomen moet snel en goed worden ingegrepen.”

Stentmethode vervangt dotterbehandeling

Vroeger gebeurde dat door een dotterbehandeling. Sinds een paar jaar gebruiken onze interventieradiologen en vaatchirurgen als dat mogelijk is de nieuwe methode. Hierbij plaatsen ze een ‘stent’ (een soort veer) in het vernauwde bloedvat. Om de stent heen zit het medicijn Paclitaxel.

“Dit medicijn komt langzaam vrij en zorgt ervoor dat het bloedvat langer openblijft”, vertelt Hans van Overhagen. “Bovendien voorkomt het medicijn littekenvorming. De patiënt heeft daardoor veel minder pijn en meer kans op een goed herstel. De resultaten zijn ook beter dan bij een dotterbehandeling. Uit onderzoek blijkt dat de slagaders vaker open blijven. Ook het aantal beenamputaties is bijna de helft minder.”

Nils van Herpen, innovatiemanager bij zorgverzekeraar VGZ noemt de stentmethode voor behandeling van kritieke ischemie ‘erg aansprekend’. “Het is een mooi voorbeeld van zinnige en innovatieve zorg.”

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp