Wel of geen operatie? De keuzehulp helpt beslissen

Opereren of niet opereren? Wie met slijtage aan de heup- of knie (artrose) bij onze orthopeden komt, kan extra hulp krijgen bij het kiezen van de meest geschikte behandeling. Er is immers niet één beste behandeling; die verschilt per patiënt. Dankzij de gepersonaliseerde keuzehulp krijgt u direct inzicht in wat de behandelopties zijn en de mogelijke voor- en nadelen per behandeling.

De keuzehulp is een online hulpmiddel waarmee een patiënt uitgebreide informatie krijgt die helpt om met de behandelaar in gesprek te gaan. Zo kunnen ze samen kiezen voor de optie die het beste past. Voor sommige mensen is een operatie een goede optie; voor andere mensen is afwachten de beste keuze. Dit hangt onder meer af van de ernst van de aandoening, de persoonlijke situatie en – minstens zo belangrijk – de eigen voorkeuren en overtuigingen.

Nieuw onderdeel van de keuzehulpen is uitkomstinformatie. Patiënten krijgen vragen voorgelegd om hun persoonlijke situatie te verduidelijken. Aan de hand daarvan krijgen zij gericht informatie hoe snel ze voor hen belangrijke activiteiten na een operatie weer kunnen oppakken.

Hoe werkt de keuzehulp?

Patiënten die meerdere behandelopties hebben doorlopen stapsgewijs de keuzehulp. Hierin krijgen ze informatie over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. De keuzehulp toetst vervolgens of zij deze informatie goed hebben begrepen.

Verder beantwoorden ze vragen over wat ze belangrijk vinden. Bijvoorbeeld: “Ik maak mij veel zorgen over de complicaties van een operatie” of “Ik denk dat een operatie wel goed zal gaan”. Na afloop krijgen patiënten een samenvatting van de antwoorden. De orthopeed krijgt deze samenvatting ook.

Tijdens een volgend consult bespreekt de patiënt met de orthopeed de samenvatting van de antwoorden. De specialist legt uit wat medisch gezien een geschikte behandeling is. Patiënten vertellen welke behandeling zij het beste vinden passen bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren. Samen beslissen ze wat de beste behandeling is. De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+, dat in totaal bijna 80 keuzehulpen voor een breed scala aan aandoeningen beschikbaar heeft. Het HagaZiekenhuis gebruikt de keuzehulpen ook voor andere aandoeningen

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp